25.10.06

Bergen

Bergen is een dorp en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 31.322 inwoners (1 augustus 2006, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 119,85 km² (waarvan 22,70 km² water). De gemeente maakt deel uit van de samenwerkingsregio Kennemerland en ligt van oudsher grotendeels ook in het oude gewest Rekere. De gemeente is een populaire toeristenbestemming, vooral vanwege de vele stranden en badplaatsen langs de Noordzeekust.

Sinds ca. 1900 is Bergen een kunstenaarsdorp dat veel schilders, schrijvers en architecten aantrekt. Het Museum Kranenburg in Bergen bevat een verzameling kunstwerken van deze Bergense School. De villawijk Park Meerwijk werd in 1915 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Er zijn regelmatig kunstmarkten in Bergen, een jaarlijks muziekfestival (de Holland Music Sessions in augustus) en een jaarlijks kunstfestival (de Kunsttiendaagse in oktober). Andere bezienswaardigheden in de gemeente Bergen zijn o.a. het Zeeaquarium (Bergen aan Zee), het Auto Union Museum (Bergen) met een verzameling oldtimers, en de historische musea Het Sterkenhuis (Bergen) en het Museum van Egmond (Egmond aan Zee).

Ten noorden van het dorp Bergen liggen de Schoorlse Duinen. Dit uitgestrekte natuurgebied heeft de hoogste en breedste duinen van Nederland. Op sommige plaatsen zijn de duinen soms wel vijf kilometer breed. Midden in het gebied ligt De Kerf, een uniek brakwatergebied dat onstaan is nadat in 1997 een opening in de duinenrij werd gegraven, zodat het zeewater bij hoogtij naar binnen kan stromen.
Bergense School


Charley Toorop, Zelfportret met drie kinderen, 1929, Groninger MuseumRond de in Nederland verblijvende Franse schilder Henri Le Fauconnier ontstond in 1915 een groep jonge schilders, die reageerden tegen het Impressionisme, net zoals dat in Frankrijk gebeurde met het Fauvisme en in Duitsland met het Expressionisme.

De schilders uit de Bergense School wendden zich eerder af van het landschap met zijn wisselende uiterlijkheden, terwijl ze het bestendiger inwendige in mens en voorwerp gingen ontdekken. Vandaar dat ze een voorkeur lieten blijken eerder voor het stilleven en voor de figuur, met overheersend gedempte kleurtonen in ruige strakke vormen. Het werd een eerste uiting van het Nederlandse Expressionisme. De naam Bergense School verwijst naar het dorp waar ze zaten gegroepeerd, Bergen, om precies te zijn aan de Buerweg, in de buurtschap Bergen Binnen, tussen Bergen en Bergen aan Zee.

Tot de meest consequente figuren van deze Bergense avant-gardisten hoorden Charley Toorop en John Raedeker. Vooral de Amsterdamse kunstverzamelaars Piet Boendermaker en C.W.N. Baard zorgden voor de bekendheid van deze Bergense School.

Tot deze groep hoorden ook: Jan Sluyters, Leo Gestel, Else Berg, Gerrit Van Blaaderen, Arnout Colnot, Dirk Filarski, Mathieu Wiegman, Harrie Kuyten, Kees Maks, Jaap Sax, Mommie Schwarz, Piet Wiegman, Wim Schumacher.Henri Le Fauconnier was al in 1912, samen met Fernand Léger en Piet Mondriaan, lid van de Amsterdamse Moderne Kunstkring.

Een paar jaar na het ontstaan van de Bergense School werd in Groningen, in 1917-18, omheen Jan Wiegers, De Ploeg opgericht. Hier werd het kleurenpalet heel wat uitbundiger gestoffeerd, opvallend beïnvloed door het Duitse Expressionisme van Ernst Kirchner.

Geen opmerkingen: